google-site-verification: google8f27a911723ae452.html Gayrimenkul Üzerinde İpotek Sorgulaması Nasıl Yapılır?
top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafı Evalinir

Gayrimenkul Üzerinde İpotek Sorgulaması Nasıl Yapılır?


Gayrimenkul üzerinde ipotek sorgulama işlemleri pek çok farklı durumda yapılabilmekte ve pek çok başvuruda istenebilmektedir. Eğer kendi üzerinize kayıtlı bir gayrimenkul üzerinde ipotek sorgulama işlemi yapacaksanız, bunun için internetten kolaylıkla sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

Gayrimenkulünüz İçin İpotek Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Eğer ipotek sorgulaması yapmak istediğiniz gayrimenkul, sizin üzerinize kayıtlı ise bu işlemi internetten ya da Tapu Müdürlüklerine giderek kolaylıkla yapabilirsiniz. Eğer internetten sorgulama yapmak istiyorsanız bunun için e-Devlet’e girebilirsiniz.

E-devlet’e giriş yapabilmek için E-devlet şifresinin biliniyor olması gerekmektedir. E-devlet şifresini almak için de PTT müdürlüklerine giderek TC kimlik numaranız ile E-devlet şifresi talebinde bulunabilirsiniz.

E-devlet şifresi çok kısa bir sürede size kapalı bir zarf içerisinde verilir. Güvenlik durumları için bu şifreyi aldıktan sonra mutlaka değiştirmelisiniz.

E-devlet şifrenizi alıp siteye girdikten sonra ise yapacağınız işlemler oldukça basittir.

Sitenin arama bölümünü kullanarak gayrimenkul üzerinde ipotek sorgulama işlemini kolaylıkla yapabilirsiniz. Ek olarak eğer bu sorgulamayı herhangi bir başvuruda kullanacaksanız da çıktı alarak kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Diğer bir seçenek ise Tapu Müdürlüklerine gitmektedir. Kimliğinizi kullanarak buradan kolaylıkla gayrimenkulünüz için ipotek sorgulama işlemi yaparak ipotek olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Başkasına ait Gayrimenkul İçin İpotek Sorgulama

Gördüğünüz gibi kendi üzerinizde olan bir gayrimenkul için ipotek sorgulama işlemi yapmak oldukça kolaydır.

Ancak başkasına ait bir gayrimenkulün üzerinde ipotek olup olmadığını sorgulamanız günümüzde imkansız hale gelmiştir. Ne şartla olursa olsun ipotek bilgileri asla üçüncü kişilerle paylaşılmamaktadır.

Hangi Durumlarda Gayrimenkul İpotek Sorgulaması Yapılır?

Gayrimenkul üzerinde ipotek sorgulaması genellikle iki farklı işlem için yapılır.

Birincisi kredi başvurularıdır. Bilindiği gibi bazı kredi başvurularında, teminat açısından gayrimenkuller ipotek edilmektedir. Fakat pek çok banka üzerinde ipotek olan konutları teminat olarak kabul etmemektedir.

Bu durumda da sizden mutlaka gayrimenkulünüzün üzerinde ipotek olup olmadığıyla ilgili bir belge istenir.

Bunun için de üstte söz ettiğimiz gibi kolay bir şekilde sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. İşlemi internetten yapacak olursanız da kolaylıkla çıktı alıp o belgeyi kullanabilirsiniz.

İkinci seçenek ise alım satım işlemleridir. Mesela bir gayrimenkul satın alacağınızı farz edelim. Bu durumda mutlaka satıcıdan alacağınız gayrimenkul üzerinde ipotek sorgulaması yapılmasını ve ipotek olmadığını belli eden belgeyi istemelisiniz.

Çünkü üzerinde ipotek olan gayrimenkulleri satın almanız ilerde sizin açınızdan çok büyük sorunlara neden olabilir. Elbette bu durumun tam tersi de yaşanabilir.

Yani satış yapacağınız bir gayrimenkul için, satışı yapacağınız kişi sizden ipotek sorgulaması isteyebilir. Bu durumda da üstteki yöntemleri kullanabilirsiniz.

8 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page