google-site-verification: google8f27a911723ae452.html (Yetki Alanı Dışı Tapu İşlemleri) Tapu satışı başka ilden yapılabilir mi?
top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafı Evalinir

(Yetki Alanı Dışı Tapu İşlemleri) Tapu satışı başka ilden yapılabilir mi?

Tapu satışı başka ilden yapılır mı?

Başka şehirden tapu satışı nasıl yapılır?

Alıcı ve satıcı başka şehirlerde olabilir mi?

Hangi evraklar gerekir?






Tapu satışı başka ilden yapılır mı?

10 Temmuz 2019 Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tapu Kanunu’nun 26. maddesi 1. fıkrasına yapılan ekleme aynen şöyle diyor;

“Taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerde, tarafların farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı teşkilatında bulunmaları halinde, taraf iradeleri resmi görevliler tarafından ayrı ayrı alınarak sözleşme tamamlanabilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.”

Buna göre tapu satışı başka şehirden de gerçekleştirilebiliyor. Hatta başka ülkeden bile.

Peki bu işlem nasıl yapılıyor?


Başka şehirden tapu satışı nasıl yapılır?

Aslında başka ilden tapu satışı 2011 yılından beri yapılıyor. Ancak alıcı ve satıcının aynı tapu müdürlüğünde bulunmaları gerekiyordu. Yeni düzenleme ile bu kural ortadan kalktı. Ayrıca uzaktan tapu devrinin yurt dışı temsilcilikleri üzerinden de yapılabilmesinin önü açıldı.

Başka ilden tapu satışı Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu nedenle tarafların, başka şehirlerde de olsa tapu müdürlüklerine gitmeleri şart.

İşlemler ise şu sırayla yürüyor;

1- İlk önce alıcı ve satıcı, bulundukları şehirlerdeki tapu müdürlüklerine giderek, başka bir şehirdeki gayrimenkulün satış işlemi için başvuruda bulunuyor.

2- Yapılan başvuru üzerine müdürlük, TAKBİS üzerinden, tapunun asıl bulunduğu tapu müdürlüğünden yetki talebinde bulunuyor.

3- Tapunun bulunduğu müdürlük, başvuru evraklarını inceliyor, kendi arşivleriyle karşılaştırıyor ve bir sorun görmezse yetki talebini onaylıyor.

4- Onaydan sonra alıcı ve satıcının bulunduğu şehirlerdeki tapu müdürlükleri işlemleri başlatıyor.

5- Tapu müdürlükleri herhangi bir sorun görmezse, düzenlenen satış belgesi, elektronik ortamda alıcı, satıcı ve tapu müdürlüğünce imzalanıyor ve işlem tamamlanıyor.


Alıcı ve satıcı başka şehirlerde olabilir mi?

Başka şehirden tapu devrinin yapılıyor oluşu akla bir başka soruyu da getirdi; “Tapuya gitmeden satış yapılır mı?”. Bu sorunun cevabı yurt içi için “Hayır”, yurt dışı için “Evet”. Ancak yurt dışında da tapu müdürlükleri olmasa da konsolosluk veya büyükelçiliğe gitmek gerekiyor.

Günümüzde neredeyse imza dışındaki tüm aşamalar online olarak gerçekleştirilebiliyor. Ancak devir için alıcı ve satıcının veya vekillerinin bizzat tapu müdürlüklerine gitmesi gerekiyor.

Online tapu işlemleri için randevunuzu aşağıdaki sayfadan ulaşabilirsiniz.


486 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page