google-site-verification: google8f27a911723ae452.html Konut Kredisinde Yaptırılması Gereken Sigortalar
top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafı Evalinir

Konut Kredisinde Yaptırılması Gereken Sigortalar


Konut Kredisinde Yaptırılması Gereken Sigortalar

Yasal değişiklik ile konut kredilerinde yaptırılması gereken sigorta çeşitleri belirlendi. Bir kısmı zorunlu bir kısmı ise isteğe bağlı olan sigortalarda, tüketici için alternatif çözümler sağlanıyor.

Tüketicilere daha uygun çözümler yaratma fırsatı yeni kanun ile sağlayacak. Peki konut kredisi alırken hangi sigortalar yapılır?

Konut Sigortası

Konutların yangın, su baskını, hırsızlık, yıkım, terör, kaza gibi risklere karşı güvence altına alan sigorta çeşitlerine Konut Sigortası denilir.

Bu sigortalar bankalar tarafından yapılır ve kredi ödemesi bitene kadar zorunlu tutulmaktadır.

Yıllık olarak tahsil edilen konut sigortaları, kredinin geri ödendiği süreç boyunca konutta meydana gelen hasarları teminat altına alan sigortalardır.

Konut kredisinde ev sigortası zorunlu mu konusunda, yeni tüketici kanununa göre yapılması zorunlu olmayan sigortalar arasındadır.

Zorunlu Deprem Sigortası

Yasal olarak zorunlu tutulan sigorta türüdür. Konutun bulunduğu konuma ve yapının özelliklerine göre metrekare fiyatı belirlenerek, konutun brüt metrekaresi ile çarpılır ve sigorta bedeli hesaplanır. Deprem sigortalarında her yıl sigortanın bedeli güncellenir ve yeniden yapılır.

DASK poliçesi olarak bilinen Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin veya deprem sonucu meydana gelmiş yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları karşılayan bir sigortasıdır.

DASK poliçesinde belirtilen limitler dahilinde nakit olarak karşılar. Binaların tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş durumlarda da teminat altındadır.

Konut kredisinde zorunlu sigortalar nelerdir sorusu için DASK sigortası yaptırılması gerekiyor.

DASK Poliçesi İçerikleri

DASK tarafından temin edilebilecek azami teminat tutarı bütün yapı tipleri için 150 bin TL olarak belirlenmiştir. DASK resmi web sitesinde azami tutarla ilgili olarak;

“Azami teminat tutarı tespit edilirken, yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti (arsa değeri hariç) dikkate alınır. Sigortalının teminat tutarı (sigorta bedeli) -azami teminat tutarını geçmemesi koşuluyla- meskenlerinin büyüklüğüne ve yapı tarzına göre belirlenir” ifadelerinde bulunmaktadır.

Konut kredisi alırken hangi sigortalar yapılır başlığında, yeni tüketici kanununa göre DASK zorunlu deprem sigortası bulunur.

Konut sigortası isteğe bağlı sigorta çeşitleri arasındadır. Genel olarak ve bireysel yapılan sigorta çeşitleri arasında ise; ferdi kaza sigortası, hayat sigortası, konut sigortası gibi sigorta çeşitleri bulunuyor.

Konut Sigortaları Nereye Yaptırılıyor?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre DASK poliçesi yaptırılması gereklidir. Sigorta acentelerinin tamamında zorunlu deprem sigortası yaptırılabiliyor.

54 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page