google-site-verification: google8f27a911723ae452.html Ev Alırken Hangi İşlemler Yapılır?
top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafı Evalinir

Ev Alırken Hangi İşlemler Yapılır?

Güncelleme tarihi: 2 Oca 2020



Ev alırken hangi işlemler yapılır, prosedürler nelerdir

Rayiç Bedelin Belirlenmesi

Bir ev satın alırken yapacağınız ilk işlem budur. Alıcı, ev hangi belediyenin sınırları içinde yer alıyorsa oraya başvurur. Belediye personeli, söz konusu gayrimenkul için bir metrekare fiyatı belirler.

Rayiç bedel hesaplanırken evin bulunduğu mahalleden üç emsal konut tespit edilir ve bunların ortalaması esas alınır.Alacağınız evin rayiç bedeli birim bazda minimum değerden daha yüksek olmak koşuluyla belirlenir.Rayiç bedelinin bulunduğu belgeyle birlikte evin vergi borcunun olmadığına dair bir evrak da alınmalıdır.Belediye, evin satın alınacağı miktarı resmileştirir ve daha sonra tapu için gerekli olan işlemlere başlanır.

Tapu Alma Sürecinde Yapılması Gerekenler

Evin rayiç bedeli resmileştikten sonra sıra tapu harcını ödemeye gelir. Bu aşamada hem alıcı hem de satıcıdan yüzde 2 oranında harç bedeli tahsil edilir. Harç, ilgili tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalar kanalıyla gerçekleşir. Ayrıca bu harçla birlikte tapu sermaye bedelinin de yatırılması gerekir.

Harç ödemesi yapıldıktan sonra aşağıda sıralayacağımız belgelerle birlikte tapunun çıkması için başvuru yapılır.

Alıcı ve satıcının kimliklerinin aslı ve birer adet fotokopisi

Satıcının bir, alıcının iki adet fotoğrafı. (Son altı ay içinde çekilmiş vesikalık)

Satıcı adına düzenlenmiş asıl tapunun aslı ve bir adet fotokopisi

Satın alınacak mülk bir konut ise geçerliliği devam eden DASK poliçesi.

İpotek Evrakları

Evi alan kişi eğer banka kredisine başvurmuşsa kredi bitene kadar ev, bankanın ipoteği altın olacaktır. Bu yüzden bankadan alınacak gerekli evrakların da tapu başvurusunda hazır edilmesi gerekir.

Tapu İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Yaptığınız işlemin süresi ilgili tapu müdürlüğündeki yoğunluğa göre değişebilir. Evraklarınız tamamsa ve evin herhangi bir vergi borcu yoksa genellikle aynı gün içinde sonuçlanır.

Yoğun olan müdürlüklerde randevu sistemi ile de çalışılır. Bu şekilde bir yol izlendiğinde ise takriben iki  gün içinde tapu teslim alınır.

Vekaletname ile Ev Alım-Satımı

Vakti olmayan ya da başka bir şehirde yaşayan kişiler, seçtikleri bir yakınlarına ya da emlak takip işleri yapan ofislere vekalet vererek de ev alıp satabilirler.

Bunun için yapılacak işlemin durumuna göre noterden vekaletname çıkarılması gerekir. Süresi bitince ve vekilin azli hainde geçerliliği son bulacak vekaletnamelerle iş sonuçlandırılabilir.

11 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page