google-site-verification: google8f27a911723ae452.html
top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafı Evalinir

Konut satışının iptali nasıl yapılır?



Konut satışının iptali tapuda belge eksikliğinden, gerekli olan koşulların karşılanmamasından ya da mal üzerinde hakkı olan kişilerin bu satışa itiraz etmesinden kaynaklanabilir. Belirtilen her bir husus hukuki bir şekilde temellendirilmektedir. Bu nedenle kişisel istekler ile değil konut satışının iptali sadece mahkeme kararı ile olabilir.

Satış sözleşmelerinde iptal durumunda ne yapılacağı ve cayan tarafın nasıl bir yaptırım ile karşılaşacağı da net bir biçimde belirtilir. Sözleşmelerin profesyonel bir göz ile hazırlanması ve eksiksiz olması satışın iptali durumunda bile büyük önem arz eder.


Tapunun çoklu maliki olması sebebi ile satışın iptali

Konut satışının iptali konusunda en sık rastlanan noktaların başında tapuda birden çok kişinin hak sahibi olması gelmektedir. Özellikle bu kişilerden izin alınmadan satış gerçekleştirilmeye çalıştığı zaman tapuda ya da daha sonrasında hak sahiplerinin itiraz etmesi ile satış yarıda kalabilir. Sadece satış değil aynı zamanda kiralama işlemlerinde de tapu üzerinde hak sahibi olan bütün kişilerin onay vermesi gerektiği ayrıca bildirilmelidir.

Tapuda söz sahibi olan kişilerin her birinin imzası gerekir. Satış sürecinde bu imzaların alınmaması ya da satış için vekaletin eksik olması durumunda satışın tamamlanamayacağı da bildirilmelidir. Bu konuda genellikle tapuda eksik imza veya evrak sebebi ile istek reddedilecektir. Vekaletin verilmesi aşamasında çok dikkatli olunması gerekir. Süre bakımından kısıtlı vekalet verilmeli ya da mal özelinde belirtme gerçekleşmelidir. Aksi takdirde vekalet verilen kişinin tüm mal varlığını satma hakkı doğabilir. Bu tür sorunlar da sıklıkla yaşanmaktadır.


Evlilik sonrası edinilen malların satışı


Konut satışının iptalinde boşanma aşamasında olan kişilerin de sıklıkla başvuruda bulunduğu fark edilir. Özelikle boşanmanın mahkemeye intikal etmediği durumlarda kişilerin tapuda kendi üzerilerine olan malları elden çıkarmak için harekete geçmesi sıklıkla rastlanan sorunlar arasındadır. Evlilik sonrasında alınan malların eşlerin her ikisinin de imzası ile beraber satışa çıkarılmaları gerekir. Aksi takdirde tapuda sorun çıkmasa dahi sonrasında evlilik akabinde elde edilen mallar olduğuna dair itirazda bulunulursa bu itirazın kabul edileceği de belirtilmelidir.

Emlak danışmanlığında sürecin yürütülmesi

Satış aşamasında ve sonrasında sorun çıkmaması ve bu süreçte tüm ihtimallerin düşünülerek satışın gerçekleştirilmesi için mutlaka emlak danışmanlarına başvurulması gerekir. Özellikle son senelerde yüzde 4’e kadar sınırlanan komisyon ile her kişinin satış aşamasında emlakçı desteğinden yararlanması mümkün kılınmıştır.

Satış sonrasında sorun yaratmayacak dairelerin belirlenmesi ve seçilmesi ancak bu şekilde profesyonel bir elin değmesi ile mümkün kılınır. Emlakçılar tapu aşamasında sorun çıkaracak mülkleri öneri listesinde bulundurmayacağı için bu tür sorunlar da ortadan kalkacaktır. Emlakçının yüzde kaç komisyon alacağı ya da bu komisyonun hangi tarafça ödeneceği konusunda satış sözleşmesinde muhakkak veri bulunmalıdır. Ancak bu şekilde uzun vadede sorunsuz biçimde satın alım, komisyon ödemesi ve sözleşme tamamlanabilir.

42 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page